Search
  • Lamani Paint

WARNA CAT RUMAH MINIMALIS TERBARU, BERKESAN DAN MODEN!


Sebagai tempat tinggal, rumah kerap kali memiliki dekorasi dan interior yang dibuat sebaik dan seselesa mungkin.


Salah satu elemen yang mempengaruhi ketenangan sesuatu rumah adalah cat rumah. Cat rumah sebagai pelengkap interior dan eksterior rumah berpengaruh dalam memberi kesan yang baik dari rumah.


Maka dari itu, tak heran untuk mempercantik dinding rumah, seringkali orang mengubah warna cat rumah untuk dinding yang lebih baru dan berwarna.


Tak hanya itu, cat rumah pun dapat berfungsi sebagai pelindung dinding rumah dari berbagai cuaca seperti panas matahari, hujan, udara panas dan lembab berjemur.

Sehingga, cat rumah menjadi faktor yang boleh menarik perhatian dan menentukan keselesaan baik untuk para penghuni rumah atau tetamu.


Jika rumah dirasakan sudah terlalu lama memakai cat yang itu-itu saja, anda boleh mengubahnya dengan warna yang baru, berkesan dan modern untuk menciptakan nilai minimalis.


Jadi, adakah itu sahaja?


Semak senarai dibawah untuk mendapatkan sisi minimalis rekaan rumah anda dengan cat rumah minimalis terbaru yang modern.


1. CAT KELABU


Kesan rumah minimalis yang ketika ini adalah salah satu gaya yang kerap kali diaplikasikan dengan beberapa elemen, salah satunya warna cat rumah yang terkesan dingin dan kaku.


Cat rumah warna kelabu dapat menjadi pilihan yang menarik jika anda ingin memiliki gaya klasik sekaligus minimalis.


Dengan model cat warna kelabu yang tua, tone dan suasana rumah anda pun akan sangat berbeza dan memberi kesan kepada tetamu.


Anda boleh menambahkan beberapa interior barangan untuk menambah suasana warna ruangan seperti sofa warna kelabu dan karpet motif putih dan kelabu.


Anda boleh mengaplikasikan warna cat ini pada desain ruang tamu ataupun ruang keluarga.


2. CAT BIRU LANGIT


Jika anda menyukai gaya yang ceria namun tetap minimalis, cat rumah biru langit dapat menjadi tone yang sesuai.


Warna biru langit yang cerah akan memberikan kesan rumah yang hidup dan menyenangkan namun tetap terlihat minimalis.


Anda dapat menambahkan beberapa interior rumah dengan warna yang senada ataupun kontras untuk dinding rumah modern.


3. CAT BIRU PASTEL


Biru pastel dapat anda aplikasikan pada cat rumah minimalis untuk kesan yang lembut dan tenang.


Warna biru pastel dijamin tidak akan memberi rasa bosan untuk dinding rumah yang sejuk. Anda boleh memilih tone warna biru pastel sebagai cat rumah di ruang keluarga dan bilik tidur.


4. CAT CELERY


Celery adalah warna di antara hijau muda dengan biru teal tua. Anda dapat mencari jenis warna ini di perbagai kedai material yang menjual cat tembok rumah.


Warna cat rumah minimalis ini dapat menjadi warna yang anti-mainstream untuk anda aplikasikan dan jarang ditemui di rumah-rumah lain.


Anda boleh menggunakannya untuk dinding rumah yang lebih natural dan segar.


5. CAT COFFEE BROWN


Warna coklat yang menjadi pelopor warna earth tone di tahun 2020 ini semakin tiada matinya untuk diusung.


Bahkan hingga saat ini pelbagai warna coklat pun telah banyak memiliki jenis perbezaan warna yang signifikan, salah satunya coffee brown.


Warna coklat muda yang seperti kopi ini dapat memberi kesan rumah minimalis modern yang hangat.


Apalagi jika anda membuat kombinasikannya dengan warna interior kelabu muda, coklat tua dan pelbagai aksen kayu untuk dinding ruangan yang menenangkan.


6. CAT CORAL


Warna coral kerap kali digunakan sebagai warna desain cat rumah minimalis yang ceria dan trendy sejak tahun 2019.


Warna yang menjadi padanan oren tua dengan merah muda ini menghasilkan warna girly yang dapat menghidupkan suasana ruangan.


Anda boleh mengaplikasikan warna cat rumah ini di pelbagai ruangan rumah seperti bilik tidur, ruang keluarga mahupun cat dinding luar rumah.


7. CAT FUCHSIA


Jika anda inginkan dinding rumah yang girly dan menyenangkan, cat rumah fuchsia dapat menjadi pilihan yang boleh digunakan.


Secara psikologis, warna yang menyenangkan dan cerah dapat memengaruhi mood sehingga cat rumah warna fuchsia dapat anda aplikasikan.


Untuk interiornya sendiri,anda boleh menggunakan warna-warna senada hingga warna yang neutral agar dinding rumah memiliki nilai yang estetik.


8. CAT HIJAU TUA


Warna hijau yang seakan tidak ada matinya memberikan pilihan yang menarik untuk anda pilih.


Biasanya, warna hijau akan menjadi pilihan paling aman sebagai warna tembok. Namun, anda akan memberi kesan yang berbeza jika memilih warna cat rumah hijau tua.


Anda boleh memilih warna hijau tua untuk kesan semulajadi. Untuk desain interiornya,anda boleh meletakkan sofa berwarna hijau muda dan tanaman hias berwarna senada.


Ruangan di rumah pun akan terasa lebih hangat dan menyenangkan untuk menjadi area perbincangan.


9. CAT IVORY


Bagi siapa yang belum mengetahui warna ivory?


Warna ivory yang merupakan perpaduan putih dan coklat muda. Biasanya menjadi pallete warna yang umum dijumpai dalam kosmetik.


Namun, warna ivory sekarang ini menjadi warna yang kerap kali banyak digunakan bahan untuk cat rumah minimalis.


Jenis cat warna rumah ini sangat sesuai digandingkan dengan material semulajadi seperti kayu dan batuan alam.


10. CAT RUMAH KUNING


Cat rumah kuning dapat menjadi pilihan yang tak pernah membosankan.


Selain memberi kesan yang ceria, warna kuning yang cerah akan membantu para penghuni rumah untuk terus rasa positif dan optimis.


Anda dapat memilih warna kuning sebagai cat rumah minimalis yang membuat suasana semakin ceria dan hangat di ruang keluarga, bilik tidur bahan cat dinding luar rumah.


11. CAT MAROON


Jika anda menyukai warna merah namun tidak ingin terlalu ketara, anda boleh menggunakan warna merah maroon atau marun sebagai pengganti.


Warna cat rumah merah maroon dapat diaplikasikan pada pelbagai ruangan di rumah seperti ruang makan, ruang keluarga hingga bilik tidur.


12. CAT MERAH HATI


Masih berwarna merah, anda boleh menggunakan warna cat rumah merah hati sebagai warna pilihan.


Jenis warna merah yang satu ini banyak digunakan pada rumah-rumah untuk dinding yang modern kerana dapat meningkatkan suasana yang hidup dan penuh energi.


Anda boleh memilih interior berwarna neutral untuk memberi keseimbangan warna pada ruangan.


13. CAT HIJAU MINT


Jika anda merasa rumah terkesan stuffy dan memerlukan warna yang menyegarkan namun tidak terlalu terang, hijau mint dapat menjadi pilihan yang menarik.


Anda boleh mengkombinasikan warna hijau mint dengan kuning, kelabu dan putih untuk membuat penghuni rumah menikmati suasana berbeza di dalam ruangan.


14. CAT NAVY BLUE


Navy blue kerap kali digunakan sebagai cat rumah untuk membawa gaya minimalis.

Meskipun dingin dan gelap, namun penggunaan warna cat rumah minimalis ini akan memberikan gambaran psikologi tenang, stabil dan produktif.


Sehingga akan sangat menarik jika dipadukan berbagai macam interior dengan warna neutral.732 views0 comments